Ørestad Boliger, København

Ørestad Boliger, København


Projekt
Ørestad Boliger, København

Areal
13.400 m2

Status
Forslag

Arkitekt
MIKKELSEN ARKITEKTER A/S

Ingeniør
Rambøll


Et boligkompleks med fokus på grønne forbindelser

En grund, der lå hen som som ubrugt parkeringsplads, overflødiggjort af et nyopført parkeringshus, var basis for vores projekt. lige syd for matriklen. Mod nord og vest er matriklen flankeret af en stor erhvervs bygning.

Grundens store potentiale ligger mod øst, hvor den tilstødende kanal og det grønne landskab, giver en naturlig rekreativ kvalitet til projektets fremtidige brug. På den modsatte side af kanalen ligger et større område med haveforeninger, som fremmer områdets grønne karakter, mens de lave bebyggelser samtidig tillader en næsten ubrudt horisontlinje over Øresund.

Grunden giver mulighed for at omdanne et ledigt område til et boligkompleks med fokus på grønne forbindelser til omgivelserne. Ambitionen er at opnå DGNB Gold-status, hvilket benyttes som designdriver for beslutningsprocesserne i projektet.

I det skalamæssigt kontrastfulde område, har vores bebyggelsesplan, med lejligheder til beboelse, mere til fælles med den østlige side af kanalen. Mikkelsens bygningsaftryk og boligstørrelser henter således sin inspiration fra haveforeningens skala.

Ved at studere virkningen af vind, lys, skygge og udsigter blev bygningernes konfiguration tilpasset, for at maksimere potentialerne og ikke forringe værdierne i den omgivende kontekst.

Ved at lade antallet af etager trappe ned mod øst og mod haveforeningen, skabes en dialog mellem kolonihaverne og de store erhvervsbyggerier mod vest. Et greb, der samtidig bidrager til at maksimere potentialerne fra de kontekstuelle studier.

Med den kontekstuelle udformning af bygningerne, opstår en mulighed for i indretningen af lejlighederne, at skabe smukke rumlige oplevelser ved de frie hjørner.

Lejlighedernes køkken- og opholdsarealer orienterer sig derfor således at de drager fordel af udsigten mod syd og øst.

Facader - et elementfacadesystem

Ved at bruge DGNB som designværktøj er det vores mål at vælge materialer, der bidrager til at reducere projektets CO₂ aftryk. Således er projektet designet med et elementfacadesystem, der konstrueres off-site og har adskillige fordele med hensyn til kvalitet, tid og bæredygtighed.

Ved at bruge et let, præfabrikeret, elementfacadesystem, er det muligt at forsegle facaden, inden altaner tilføjes, og sikre at bygningens klimaskærm er isoleret med hensyn til varme, luft, støj og vand.

Altankonceptet består af en delvist uafhængig struktur, hvilket simplificerer konstruktion og begrænser kuldebroer. Strukturen består af uafhængig eksterne søjler, punktvist knyttet til den interne struktur.

Altanerne spænder over facadernes fulde længde mod både syd, øst og vest, hvilket både giver stor brugsværdi, og en stærk dybdevirkning i facadedesignet. De tydelige horisontale linjer finder man også i den nære kontekst, hvor både erhvervsbygningen og det nye parkeringshus har facader med vandrette bånd. Altanerne giver samtidig projektet en passiv skygge, der reducerer nødvendigheden for solafskærmning.

Landskabs og regnvandsstrategi - biofilt design

Projektets overordnede landskabelige greb trækker de grønne områder langs kanalen, både ind imellem konfigurationen af volumener, og med op på den trindvist voksende bebyggelse.

De parklignende arealer imellem bygningerne giver projektet rekreative og sundhedsfremmende kvaliteter, samtidig med at de bidrager til områdets overordnede biodiversitet.

Vores landskabsstrategi refererer til Blå-Grøn Infrastruktur (BGI) konceptet en tilgang med løsninger, der både er rentable og værdifulde, særligt for byområder, der står over for udfordringerne ved klimaforandringer. BGI integrerer byens hydrologiske infrastruktur med bynatur og landskabsdesign, ved at benytte naturens egen evne til bl.a. at håndtere, bremse og absorbere regnvand, for at beskytte mod oversvømmelser, men også andre effekter af klimaforandringer.

 

Taglandskab - grønt og demokratisk

De tilgængelige taghaver bidrager til mangfoldigheden af fælles uderum, og bidrager til sociale og bæredygtige initiativer såsom nyttehaver, fællesspisning, legepladser osv.

Hvor tagene ikke er tilgængelige, finder man i stedet sedum og vedvarende energikilder, såsom solcellepaneler.

 
 

Lignende projekter

Previous
Previous

Damesalen, Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet

Next
Next

Danmarks Nationalbank, ombygning, København