Projekter

Steno Diabetes Center Nordjylland

Steno Diabetes Center Nordjylland
Region Nordjylland
7.000 m2
Konkurrenceforslag 2018
MIKKELSEN ARKITEKTER A/S og Vilhelm Lauritzen Arkitekter
STED – by og landskab
COWI

Det nye diabetescenter i Aalborg skal være et center, der skaber den bedst mulige behandling for mennesker med diabetes.

Den 7.000 m2 store bygning skal opføres med en central placering i tilknytning til Aalborg Universitetshospital.

Bygningen vil blandt andet indeholde behandlings- og forskningsfunktioner, patient- og personalefaciliteter samt en koblingszone og forbindelse til et tunnelsystem under hospitalskomplekset. Gennem en betænksom og omsorgsfuld arkitektur forslår vi et hus, der øger diabetikeres livskvalitet, egenomsorg og fællesskab. I kraft af sin skala, materialitet og formsprog sætter arkitekturen borgeren i centrum og skaber de bedst mulige forudsætninger for borgere med diabetes og det sundhedsfaglige personale.

Naturlige, skandinaviske og varme materialer, herunder træ er gennemgående gennem hele bygningen og giver en tryg og hjemlig atmosfære til ankomst, vente- og opholdsområder. Husets stueplan er et åbent plan, der opleves i sammenhæng med den offentlige plads og bliver gradvist mere privat som man bevæger sig op i bygningen.

Husets transparens og indretning opfordrer til uformelle møder mellem patienter, behandlere og forskere.

Mod nord gives bygningen og facaden en mere privat karakter og giver rum til behandling og konsultation i skærmede og trygge rammer.Der er en udadvendt og åben side mod den offentlige ankomstplads og mod syd. Åbne forbindelser mellem husets etager giver en transperent rumoplevelse, der gør bygningen overskuelig og let at færdes i.

Landskab og bygning, ude og inde, er vævet tæt sammen, og skaber en stimulerende helhed. Den landskabelige bevægelse tegner og organiserer bygnings program.

Steno Nord har primære konstruktioner i træ og som kompletterende bygningsdele, ligesom en række indvendige vægoverflader og lofter foreslås beklædt med træpaneler eller -lameller som udgangspunkt for helbredsstimulerende rum og et sundt indeklima. Træbeklædning medvirker desuden til at skabe god akustik internt i rummene.

Generelt foreslår vi anvendelsen af robuste og nøgterne materialer samt sunde og robuste byggetekniske løsninger, som kræver et minimum af vedligehold. Alt sammen noget, som fortæller om et hus med en pragmatisk ligefrem karakter og identitet.

I symbiosen mellem landskab og bygning skabes en sundhedsfremmende arkitektur der indbyder til bevægelse.


Seneste projekter